Vanliga frågor
Undrar du något om Alkoholsnacket? Här hittar du svar på vanliga frågor.
Hur kan ni veta om personen jag oroar mig för dricker för mycket?
Att du som känner personen känner dig orolig är ett tecken på att något kanske inte står rätt till. Om det finns händelser eller särskilda beteenden som du känner oro kring så är det anledning nog att prata med personen om din oro.
Jag vågar inte prata med personen. Finns det något annat jag kan göra för att hjälpa?
Det finns flera saker du kan göra - men att prata med personen i fråga är oftast det mest effektiva. Om du är orolig över att situationen ska bli hotfull har vi samlat information om var du kan få hjälp här.
Jag har redan provat att prata med personen - men det verkar inte hjälpa. Vad ska jag göra nu?
Precis som vilka vanor och beteenden som helst så kan det ta tid att ändra sig, så också i beteendet kring alkohol. Att du har pratat med personen kan ha gjort skillnad - men det kan ta tid. Efter ett tag kan du ta upp det igen - och fråga om hen har tänkt mer på det ni pratade om.
Men det finns även andra saker som du kan göra för att stötta som du får tips om i tjänsten, till exempel att hitta på saker som inte innefattar alkohol för att göra det enklare för personen du oroar dig för.
Jag tror att personen jag oroar mig för behöver professionell hjälp. Vart kan jag rekommendera hen att höra av sig?
Det första steget kan vara att ta kontakt med Alkoholhjälpen på telefon 020–84 44 48. De kan hjälpa personen du oroar dig för vidare.
Varför frågar ni om vilket kön jag tillhör och min ålder?
Vi vill veta mer om vilka som besöker Alkoholsnacket och se till att de som är under 18 år får rätt stöd och hjälp.
Vem står bakom Alkoholsnacket?
Alkoholsnacket drivs av IQ. IQ finns för att de som dricker alkohol ska kunna göra det på ett smartare sätt med omsorg om hälsan så att ingen tar skada.